8 december 2021

Tips voor het kopen en goed bewaren van een eiken vloer

2 min read
Eiken Vloer

Ga je een nieuwe vloer kiezen? Dan is de eiken vloer je ongetwijfeld niet ontgaan. Een eiken vloer is een vloer van hout  waar je ontzettend lang mee kunt doen, mits je de vloer goed weet te onderhouden. En mits je de juiste soort uitkiest. Heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Ontdek hier handige tips over die eiken vloer en hoe je er zo lang mogelijk van geniet.

Eiken Vloer

Schoonmaken

Wanneer je een eiken vloer in huis hebt dan is regelmatig schoonmaken een vereiste. Zo zorg je ervoor dat de vloer lang mooi blijft en dat er geen krassen op komen. Schoonmaken doe je het beste door elke dag even te vegen of stofzuigen. Daarnaast moet je eens per week tenminste de vloer met een vochtige doek reinigen. Let op dat je niet teveel water gebruikt want de vloer kan dit opzuigen. Dan gaan de planken uitzetten en wordt de vloer steeds minder mooi. Een zeer licht vochtige doek of zeem is voldoende. 

De vloer bewerken

Als je de vloer eens in de zoveel jaren opnieuw bewerkt, dan blijft deze extra lang mooi. Dat kan je doen door simpelweg een laag olie of wax te plaatsen, of door de vloer te verven of verkleuren. In ieder geval begin je altijd met het schuren van de vloer. De huidige laag die erop zit wil je er vanaf schuren zodat nieuwe bewerking mogelijk wordt. Een parketschuurmachine is hiervoor het aangewezen apparaat. Na het schuren moet je de vloer eventjes laten rusten. 

Olie, lak of natuurzeep

Het is dus onder andere belangrijk om eens in de zoveel tijd de vloer van een nieuwe beschermlaag te voorzien. Dat doe je door olie of lak erop te plaatsen. Er is echter ook een meer natuurlijk alternatief: de natuurzeep. Dit goedje is ideaal voor eiken vloeren maar ook beter voor het milieu én de uitstraling van de vloer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *