26 januari 2022

Standplaats van de olijfboom

2 min read

De olijfboom, of Olea Europaea, behoort tot één van de oudste cultuurgewassen. De olijfboom komt van oudsher voor in de landen rondom de Middellandse Zee. Hierdoor brengt de plant een mediterrane (vakantie)sfeer met zich mee. Daarnaast zijn de vruchten van de olijfboom erg populair en worden deze over de hele wereld gegeten.

Het Nederlandse klimaat is niet ideaal voor de olijfboom. Het is dan ook belangrijk extra aandacht te geven aan deze plant. Een olijfboom kan je zowel binnen als buiten plaatsen en ontwikkelt zich het beste in de volle zon. Nederland heeft een stuk minder zonuren dan Spanje, waar de plant van nature voorkomt. Ben je van plan een olijfboom in huis te halen? Zorg er dan voor dat de plant een standplaats in de zon krijgt.

De olijfboom water geven

Doordat de olijfboom in de zon staat, zal de plant extra water drinken. Het is dan ook belangrijk dat de grond van de plant lichtvochtig is. Voel de grond regelmatig. In de zomer kan de plant tot wel 3 keer per week water nodig hebben. Let er wel op dat de olijfboom gevoelig is voor wortelrot. Dit kan optreden wanneer een plant té veel water heeft gehad.

De olijfboom snoeien: wanneer en hoe

Het snoeien van de olijfboom is belangrijk voor een goede ontwikkeling en een langere levensduur. Een olijfboom snoeien doe je één keer per jaar, aan de start van het groeiseizoen. De maanden maart en april zijn het meest geschikt. Gebruik voor het snoeien een schone en scherpe snoeischaar. Snoei de dode takjes en de takjes die te veel naar binnen groeien weg. Gebruik het oog om de boom mooi in vorm te snoeien, dit kan per smaak verschillen. De takken kan je tot ongeveer twintig centimeter terugsnoeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *